Padelin harjoittelu kaksinpelinä

Haluaisitko kehittyä padelissa nopeammin kuin muut? Haluatko lisää lyöntivarmuutta ja inspiraatiota peliisi? Siinä tapauksessa ryhdy harjoittelemaan kaksinpeliä. Tarvitset vain saman tasoisen pelikaverin ja normaalin padelkentän. Useammat hallit antavat kaksinpelivuoroista alennusta, mikäli olet jäsen. Ulkokentät voivat lähteä vielä halvemmalla.

Kaksinpeliharjoittelussa on monia etuja

  • Saat lyötyä 2-3 enemmän toistoja verrattuna nelinpeliin

  • Pääset liikkumaan vapaammin ja enemmän kuin normaalissa pelissä

  • Voit rakentaa ja pelata pisteet juuri niin kuin itse haluat

  • Peliparisi ei ole valittamassa sinulle siitä miten pelaat

  • Pelin syke ja tahti on nopeampi; tämän jälkeen nelinpeli tuntuu lasten leikiltä

Kaksinpelin säännöt ja variaatiot

Tyypillisesti kaksinpeliä pelataan aivan kuten nelinpeliä. Ainoana poikkeuksena on, että peli pelataan ristiin vain toisella kentänpuoliskolla. Pisteiden välissä ruutua ei vaihdeta vaan pysytään samassa ruudussa. Jos pallon toinen pomppu on pelattavassa ruudun sisällä, lyönti on sisällä. Jos toinen pomppu on ulkona, tuomitaan piste hävityksi lyöjälle.

Kaksinpeli on hyvä tapa harjoitella esimerkiksi vain A-ruudun tai B-ruudun pelaamista. Jos sinulla on pelipari, jonka kanssa vielä pohditte miten päin teidän kannattaisi pelata, voitte selvittää asian kaksinpeliotteluilla ja löytää oikeat paikkanne. On nimittäin hyvin erilaista pelata B- kuin A-ruutua kaksinpelinäkin. Pelaajien vahvuudet ja heikkoudet tulevat nopeasti esille.

Kaksinpeliä voidaan pelata myös erilaisilla variaatioilla. Yksi tyypillinen variaatio on sellainen, missä lobbaaminen ei ole sallittua. Tämä antaa syöttäjälle aina suuren edun. Jos syöttäjä häviää paljon syöttövuorojaan, volleyssä sekä syötössä on varmasti paljon kehitettävää tai tasoero on liian suuri. Tässä testataan erityisesti myös takana pelaavan puolustustaitoja, koska ainoat aseet ovat käytännössä hänellä peruslyönnit, chiquitat sekä ohituslyönnit. Samalla harjoituksessa tulee esille, kuinka arvokas lyönti lobby on ja kuinka helposti pisteitä häviää ilman sitä.

Lopuksi

Jos pelaat kaksinpeliä enemmän kuin muut peliporukastasi, kehityt nopeasti porukkasi parhaaksi pelaajaksi. Se kuitenkin vaatii myös veronsa. Aktiivisessa kaksinpeliharjoittelussa toistojen ja loukkaantumisriskin määrä kasvaa eksponentiaalisti. 60 minuutin kaksinpeliharjoittelussa palaa helposti 700-900 kilokaloria energiaa ja se uuvuttaa nopeasti. Muista siis tankata nestettä ja syödä hyvin sekä lämmitellä ennen pelejä. Suosittelen aloittamaan 60 minuutin harjoittelulla ja pidentämään hiljalleen harjoittelun kohti 90-120 minuutin harjoittelua ja pitämään reilumpia taukoja. Vaihtopaitoja kannattaa pitää mukana, voi olla aika soijanen meininki nimittäin.  En suosittele pelaamaan kaksinpeliä montaa kertaa viikossa, sillä rasitusvammat voivat yllättää. Omalla kunnolla iso merkitys ja testaamalla itselle sopiva harjoittelumäärä selviää nopeasti.

Kannattaako padelin kaksinpeliä sitten harjoitella  sille suunnitelluilla kaksinpelikentillä?

Vastaukseni on: Ei, varaa normaali padelkenttä.