Bandeja & Vibora

Vamos á la playa! Bandeja on Padelin yksi ehdottomasti tärkeimmistä lyönneistä. Lajin pariin saapuvat uudet pelaajat eivät heti tunnista eroa puolustavien ja hyökkäävien iskulyöntien välillä. Bandeja on puolustava iskulyönti, jonka tarkoituksena on sijoittaa pallo kohtuullisen hitaalla nopeudella takakentän tuntumaan tai kentän kulmaan. Se lyödään tilanteessa, jossa vastustajat koittavat lobata verkkopelaajien yli, mutta lobbylyönti (tunnetaan myös termillä globo) jää puolen kentän tienoille. Kokenut verkkopelaaja havaitsee lobbyn ajoissa, kääntää vasemman kyljen kohti verkkoa, ottaa muutaman sivuttaisen loikan taaksepäin osoittaen vasemmalla kädellään kaaressa tippuvaa palloa, sijoittuu pallon laskeutumisradan vasemmalle puolelle ja rauhallisella liikkeellä lyö Bandeja-lyönnillä pallon takaisin takakentälle, jonka jälkeen hän palaa takaisin verkolle kärkkymään iskun paikkaa.

Vibora on Bandejan aggressiivisempi versio, joka tulisi lyödä ainoastaan tasapainoisesta ja hyvästä asennosta. Nämä lyönnit alkavat hieman sekoittua keskenään, kun pelin tempo ja taso nousevat. Viboran keskeisin ero on siinä, että se lyödään kovempaa, osuma on hieman alempana/edempänä ja lyönnin swingissä käytetään enemmän rannetta. Vibora lyödään usein heikkoon lobbyyn, joka jää kentän keskustaan (B-ruutu) tai hieman lyhyeksi oikeaan reunaan (A-ruutu).  Taitavat pelaajat toki osaavat liikkua pallon alle hyvissä ajoin myös takakentällä ja voivat repäistä viboran poikki kentän. Tämä on kuitenkin vaikeaa ja vaatii vikkeliä jalkoja ja hyvää pallon lukutaitoa.

Shoppaa parhaimmat kamat Padel Marketista

 • Parhaat Padelbrändit
 • Laaja valikoima
 • Paljon alennuskampanjoita ja tarjouksia
 • Tuotteiden nopea postitus Suomeen
 • Toimitus omasta varastosta
 • Padeltieto.fi suosittelee

Lyöntitekniikka

 • Olet verkolla. Katso aina lyönnin suuntaan ja mitä vastustaja pallolla tekee. Jos vastuksen maila kääntyy lobbausasentoon, voit alkaa valmistautua iskulyöntiin

 • Kun näet, että vastustaja aikoo lobata, käännä vasen kylkesi melkein verkkoa kohti ja ota pari nopeaa askelta taakse.

 • Huomaat pallon nousevan, pidä katse pallossa, nosta maila nopeasti oikean korvasi tasolle ja anna sen olla siinä.

 • Jalat tekevät töitä ja jalkateräsi asettuvat L-muotoiseen asentoon. Vasen jalkaterä kohti verkkoa, oikea jalkaterä kohti oikeaa seinää. Vasen kästesi osoittaa kohti katossa kiitävää palloa.

 • Kun pallo alkaa laskeutua, jalkasi ovat jo löytäneet parhaimman paikan ja jämähtävät kiinni maahan (kantapäät maassa). Pallon tulisi tippua oikealle puolelle vartaloasi ja kun lyöt palloa, osuman tulisi olla hieman otsaasi korkeammalla. Lyönnissä käytät rintalihastasi sekä etuolkapää tukee vakaata liikettä. Ranne pidetään jäykkänä koko lyönnin ajan, kun halutaan tarkka ja hallittu osuma. Lyönnin saatto tehdään vasemman olkapääsi kohdalle.

Lyönnin tavoite

Bandeja on puolustava iskulyönti. Tämän iskulyönnin ideana on puolustaa verkkoa ja ostaa aikaa itselleen ja peliparilleen. Padelissa pisteet tehdään usein verkolta eikä takakentältä. Siksi takakentän pelaajat lobbaavat korkeita palloja ja yrittävät hankkia verkkoposition itselleen. Bandejalla verkkopelaajat neutralisoivat korkean lobbyn vaikutuksen ja palaavat verkolle lyönnin jälkeen. Bandejan avulla harvoin voittaa pisteen välittömästi. Sen sijaan vastustajat joutuvat liikkumaan, kaivamaan palloa keskeltä tai kulmasta ikävistä asennoista, jolloin he voivat tehdä virheitä ja antaa sinulle tilaisuuden aggressiivisempaan lyöntiin. Bandejan avulla voit rakentaa tilanteen, jossa pääset smashaamaan flattia/kikkiä tai tulittamaan tiukkoja lentolyöntejä kulmiin.

Mikäli riuhtaiset bandejan kunnon voimalla etukenossa käyttäen rannetta, tätä lyöntiä kutsutaan Viboraksi. Sen lyöminen täytyy tehdä hyvästä asennosta ja sinulla täytyy olla enemmän aikaa valmistautua lyöntiin, jotta se onnistuu eikä lennä päin takaseinää. Viboran tavoite on lopettaa piste tai asettaa puolustavat pelaajat paineen alle. Löysin jaloin pelaava vastus ei välttämättä ehdi reagoida viboraan ja liikkua oikein. Jos saat viboran tähdättyä vastapäisen kulman ensimmäiseen lasisaumaan, vastustajan on hyvin hankala palauttaa palloa kovinkaan miellyttävästi. Jos haluat katsoa esimerkkejä hyvistä A-ruudun Viboralyönneistä, vilkaise esimerkiksi World Padel Tourin Adeslas Open 2020 finaali Chingotto / Tello  vastaan Lebron Galan. Lyhyt A-ruudussa pelaavat Chingotto on mestari A-ruudun viboralyönneissä. Lyönneillään hän laittaa jopa Lebronin ahtaalle. Ottelu alkaa noin kohdasta 2h 40min.

Jesse näyttää miten Bandeja lyödään satojen tuntien harjoittelun tuloksena.
Hidastettu video Bandejan lyöntitekniikasta.

Lopuksi

Aluksi kannattaa lyödä myös Bandejaa flattina. Tämä tarkoittaa, ettet lyö bandejaan kierrettä rannetta kääntäen. Kun saat tekniikan kuntoon (joka voi viedä jonkun verran aikaa), voit alkaa lisäämään badenjaan alakierrettä liu’uttumalla mailaa pallon alla rannetta käyttäen. Tämä aiheuttaa sen, että kun pallo osuu takalasiin, se ei pomppaa niin korkealle. Takalasin pomppu jää matalaksi ja vastustajalla on vaikeampaa tehdä kunnollinen palautus tai hyökätä palloon. Näin pääset rakentamaan hyviä volleypaikkoja, joissa pääset lopettamaan pisteen. Vielä yksi vinkki: Jos havaitset lobbyt huomattavasti aiemmin kuin peliparisi, voit auttaa häntä huikkaamalla “lobby”, kun havaitset mailan liikkeen. Padelissa kommunikaatio on tärkeää. Näin saatte pari askelta taakse hyvissä ajoin.