Volley rystypuolelta

Rystyvolley on tärkeä lentolyönti padelissa, jota esimerkiksi A-ruudun pelaaja joutuu pitkään työstämään ja hiomaan. Aloittelijoilla erityisesti rystypuolen volley voi tuottaa vaikeuksia lyönnin osuessa helposti verkkoon. Monelle rystypuolela lyöminen ei tunnu yhtä luonnolliselta kuin kämmenpuolelta, koska ranteesta ei saa samalla tavalla tuotetta voimaa lyöntiin. Rystyvolleyssa painon oikeanaikaisella siirrolla ja rannen jäykkyydellä onkin suuri merkitys. Täsmällisen osumakohdan löytäminen vie aikansa. Rystyvolleyn vahvuutena on, että siihen saa hyvin luonnollisella liikkeellä luotua enemmän alakierrettä swingin liikeradasta johtuen. Alakierteinen volley, joka pomppaa lähellä syöttöruudun takarajaa ensimmäisen kerran ja jonka toinen pomppu kuolee takalasin lähelle, on varsin viheliäinen lyönti. Kentän keskelle pelaajien väliin suunnattuna rystylentolyöntiin on hankala vastata, asettaa vastustajan hankaliin asentoihin sekä avaa tyhjiä aukkoja kentän laidoille ja kulmiin.

Shoppaa parhaimmat kamat Padel Marketista

 • Parhaat Padelbrändit
 • Laaja valikoima
 • Paljon alennuskampanjoita ja tarjouksia
 • Tuotteiden nopea postitus Suomeen
 • Toimitus omasta varastosta
 • Padeltieto.fi suosittelee

Lyöntitekniikka

 • Valmistaudu verkolla lyöntiin “istuvassa asennossa”

 • Pidä mailan kärkeä ylhäällä ja edessä. Kun vastustaja koskettaa palloon, arvioi suuntautuuko lyönti rysty- vai kämmenpuolelle.

 • Kierrä hartioita 45 astetta vasemmalle puolelle, kohota mailaasi aavistuksen, pidä backswing lyhyenä, mailan kärki ylös osoittaen.

 • Kun aloitat lyönnin swingin, tee samalla askel oikealla jalalla hartijalinjasi osoittamaan suuntaan. Siirrä painoasi lyönnin mukana ja saata lyönti pitkälle eteen.

 • Suuntaa lyöntiä enemmän ylhäältä alaviistoon, mikäli haluat tuottaa enemmän alakierrettä.

Lyönnin tavoite

Rystyvolley on usein puolustavampi lyönti kuin kämmenen puolelta lyötynä. Flattina lyötynä pomppu on matala ja se kimpoaa pitkälle takalasista. Tämä on hyvä silloin kun vastustajat ovat lähellä takalasia. Alakierteen tuottaminen rystypuolella voi tuntua helpommalta. Tekniikan harjoittelu kannattaa aloittaa flatista eli kiertettömästä versiosta. Tavoitteena olisi aluksi saada pallon lentorata kohtuullisen suoraksi ja pomppu matalaksi. Tämän jälkeen voi alkaa “leikkaamaan” palloa enemmän ja testailemaan alakierteen vaikutusta lyöntiin. Alakierre aiheuttaa sen, että takalasista pallo pomppaa hyvin nopeasti alaspäin, jolloin lyönnin palauttaminen on hankalaa ja saa vastustajan tekemään enemmän virheitä. Tiukkaa alakierteistä volleyta kutsutaan myös nimellä “setup volley”. Tällä viitataan siihen, että setup volleyn jälkeistä lyöntiä seuraa vastustajan pehmeä palautus, jonka voi tappaa smashilla tai aggressivisella flatilla volleylla, koska vastustajat ovat usein lähellä takalasia setup volleyn jälkeen.

Puhdas rystyvolley. Huomaa split step ennen lyöntiä ja pitkä saatto
Rystyn lentolyönti hidastatettuna tekniikan opettelua varten.

Lopuksi

Rystyvolleysta on useita variaatioita. Esimerkiksi Drop-volleyt, volley-nosto vastustajan yli ja volley sivulasiin. B-ruudusta pelattuna rystyvolleyn lyöntimahdollisuudet laajenevat, koska virhemarginaalia on enemmän ja lyöntialueen sektori on laajempi. Etenkin tennistaustaiset harjaantuneet pelaajat lyövät B-ruudusta droppeja ja pienen kulman volleykääntöjä sivuverkkoon pehmeistä lyönneistä ja palautuksista. Nämä mahdollisuudet kannattaa pitää mielessä ja tulevissa blogeissa esitetään hieman edistyneempiä tekniikoita.