Padelmailat

Padelmailojen tarjonta on hyvin laaja, vaihtoehtoja on melkein loputtomasti. Hyvä maila täydentää pelaajan taitoja ja tekee pelaamisesta hauskaa. Valitse padelmailasi huolellisesti.

Padelmailan eri muodot

Mailan muodolla on yllättävän suuri merkitys. Lähtökohtaisesti pyöreät mailat ovat helpoimpia käsitellä, mutta ne tuottavat vähiten voimaa. Timantin muotoinen maila on usein kärkipainotteinen ja se tuottaa enemmän voimaa esimerkiksi iskulyönneissä. Se on myös hankalampi käsitellä, sweetspotin jäädessä pienemmäksi ja esimerkiksi tarkkojen lobbien lyöminen voi olla aluksi hankalaa. Pisaran muotoinen maila on pyöreän ja timantin välimuoto. Pisara sopii usein edistyneille pelaajille, timantti ammattilaisille ja pyöreä aloittelijoille.

Pyöreä

Pallon lyöminen on helppoa. Pyöreä muoto antaa anteeksi virheitä Sweetspotin ollessa suuri. Muoto ei edellytä suurta osumatarkkuutta palloon ja puhdasta swingiä. Pyöreän mailan kanssa tosin täytyy käyttää hieman enemmän voimaa, koska painopiste on usein keskellä tai lähempänä kahvaa.

Pisara

Pallon lyöminen on kohtuullisen helppoa. Lyöntiin saa myös hieman enemmän voimaa. Sweetspot on keskikokoinen eikä mailalla tee helposti helppoja virheitä. Backswing lyönnissä voi olla lyhyempi kui pyöreässä mailassa ja iskulyönnit ovat hieman voimakkaampia kuin pyöreässä mailassa.

Timantti

Pallon lyöminen on aika vaikeaa. Lyöntiin syntyy voimaa pienemmälläkin swingillä. Ranne rasittuu lyönnissä enemmän ja maila voi olla haastava esim verkkopelissä. Iskulyönnit saavat tehoa, mutta peruslyönnit kuten lobit menettävät hieman kontrollia. Maila vaatii pitkään totuttelua ja puhdasta lyöntitekniikkaa toimiakseen hyvin.

Vuoden 2022 mailat jopa -60% alennuksella Padel Marketista

  • Laaja valikoima eri mailabrändejä
  • Laatumailoja alennetuin hinnoin
  • Tuotteiden nopea postitus Suomeen
  • Toimitus omasta varastosta
  • Kampanja voimassa rajoitetun ajan
  • Padeltieto.fi suosittelee

Padeltiedon suosittelemat ikoniset mailamallit

Nox AT10 mailamallisto

  • Paino 360-375g
  • Pisaramuoto, hyvä kontrollin ja voimantuotannon balanssi
  • Erittäin tasapainoinen ja kevyt käsitellä
  • Iso sweet spot
  • Ohut kahvaprofiili, saatat tarvita useamman overgripin
  • Sopii pidempään harrastaneille
  • Agustin Tapian nimikkomaila

Adidas Adipower CTRL -mallisto

  • Paino 360-375g
  • Mailan muoto on pyöreä
  • Ikoninen kontrollimaila
  • Kevyt käsitellä, sopii aloitteleville ja keskitason pelaajille
  • Iso sweet spot
  • Tasapaino keskellä
  • Pitkään tuotettu suosittu mallisto
  • Alex Ruizin nimikkomaila

Bullpadel Vertex Control -mallisto

  • Paino 365-375g
  • Mailan muoto on pyöreä
  • Kestävä ja herkkä kontrollimaila
  • Maila on vahvistettu reunoista ja tunnetusti kestävä
  • Myydään Hesacore gripillä: vaimentaa tärinää, tukevoittaa otetta
  • Hyvä arvo rahalle, sopii kaikille pelaajille
  • Federico Chingotton nimikkomaila

Mailan painopisteen vaikutus lyöntiin

Padelmailan painopisteellä on enemmän merkitystä kuin itse mailan painolla. Painopiste vaikuttaa suoraan mailan hallittavuuteen ja lyönnin voimantuotantoon. Kun mailan painopiste on lähellä kahvaa, maila tuntuu kädessä kevyeltä ja sitä on nopea liikutella ranteella. Painopisteen siirtyessä lähemmäs mailan kärkeä maila tuntuu raskaammalta ja ranteen rasitus lyönnissä kasvaa.

Keskellä tai lähellä kahvaa oleva painopiste sopii useimmille pelaajille. Varsinkin kevytrakenteisemmat pelaajat ja ne joilla ei ole erityisen vahoja forkkuja, tulisi valita keskipainotteinen tai lähellä kahvaa painotteinen -maila. Painopiste lähellä kahvaa mahdollistaa nopeat mailan liikkeet verkkopelissä, jolloin volleyn lyöminen on helpompaa. Myös bandejat saa sujumaan hallitummin. Kärkipainotteista mailaa kannattaa harkita, kun aktiivista pelikokemusta on n.3 vuoden verran, kilpasarjana B tai A -taso ja peruslyönnit, volleyt ja flat- sekä kick-smash ovat hyvin hallussa eivätkä napsahda joka toisella yrityksellä verkkoon.

Mailan kovuus ja pehmeys

Mailan kovuus käy ilmi puristamalla mailan kehän sisäosaa sormien välissä. Pehemä maila joustaa ja antaa myöden, kova maila ei juurikaan painu. Pehmeässä mailassa osuman tunne on “selkeämpi” ja monet kokevat sen lisäävän kontrollia ja tarkkuutta lyöntiin. Pehmeä pinta joustaa hieman enemmän ja osuma palloon tuntuu kestävän kauemmin. Kovempipintainen maila edellyttää tarkempaa osumaa ja pidempää backswingiä (mailan viemistä taakse). Kovapintainen maila ei tuota niin paljoa voimaa, mutta osuman tunne on tarkempi lyönnin onnistuessa. Kovapintainen maila vaatii hieman totuttelua ja kun lyöntitekniikka ajan myötä paranee, mailasta tulee erittäin sujuva käsitellä.

Älä hanki liian vaikeaa padelmailaa

Ensimmäiseksi padelmailaksi et halua timantin muotoista mailaa. Timantin muotoinen maila on vaikein hallita ja lyöntitekniikan kehittyminen on hidasta sen kanssa. Monet haluavat timantin tai kärkipainotteisen mailan, koska se tuottaa enemmän voimaa iskulyönneissä. Voimakkaat iskulyönnit ovat kuitenkin Padelissa vähiten käytetyimpiä lyöntejä. Peruspallossa lyöt suurimman osan ajasta peruslyöntejä, lobbeja, volleyta ja bandejaa. Raskas kärkipainotteinen maila on näissä lyönneissä haastava ja esimerkiksi volleyssa vaikea ja raskas käsitellä. Se myös tuottaa liikaa voimaa aloittelijan taitoihin nähden, jolloin lyönnit menevät usein pitkäksi. Padelmailoissa kalliimpi ei tarkoita parempaa. Ammattilaiset World Padel Tourissa mättävät kalleimmilla malleilla. Jos olet aloittelija tai keskitason pelaaja, osta aloittelijan tai keskitason pelaajan maila. Näin säästät ranteitasi, teet vähemmän peruslyöntivirheitä ja pelaaminen on hauskempaa.

340-375 gr

Tyypillinen mailan painoskaala

38 mm

Mailan kehyksen standardileveys

4 1/4 tuumaa

Padelmailan kahvan yleisin koko

Luolamaan vinkit padelmailan valintaan

Aloittelijan padelmailat

Aloittelijan mailaksi kannattaa valita pyöreä tai pisara muoto ja iso sweetspot. Mailan painopisteen tulisi sijoittua lähelle kahvaa, koska silloin mailaa on helpompi käsitellä. Brändit kuten Wilson, Head ja Bullpadel ovat hyviä ja varmoja valintoja. Myös Adidakselta erityisesti CTRL-sarja pehmeällä sisuksella on kelpo vaihtoehto. Nämä mailat valmistetaan laadukkaasti ja ovat kohtuullisen kestäviä. Tärkeää aloittelijoiden mailoissa on painopiste: älä valitse mailaa, joka on todella vahvasti kärkipainoinen. Vahvasti kärkipainoiset mailat ovat vaikeita käsitellä ja ne johtavat helpommin peruslyöntivirheisiin, koska ne tuottavat enemmän nopeutta palloon kuin kahvaan painottuvat mailat. Kärkipainoisen mailan käsittely myös edellyttää vahvaa rannetta ja kyynärvartta.

Aloittelevan padelistin mailaksi kannattaakin valita n. 90-200 euron arvoinen maila. Enempää mailasta on turha maksaa, jos vasta opettelee ja tutustuu lajiin. Alussa mailan ominaisuuksista ei edes pysty kunnolla “nauttimaan”, koska aika kuluu peruslyöntien opetteluun ja palloon osumiseen. Sitten kun taidot karttuvat, on tarpeellista vaihtaa omaan pelityyliin sopiva.

Edistyneiden padelmailat

Myös edistyneen pelaajan kannattaa valita pyöreä tai pisara muoto. Edistyneillä pelaajilla tarkoitan n. 2-4 vuoden pelikokemusta, kilpailutasolla n. C-B luokan pelaajia Suomen tasolla. Näissä sarjoissa pärjääminen edellyttää erityisesti peruslyöntivarmuutta ja pitkäjänteistä pelaamista, jossa palloa jauhetaan pitkään ilman virheitä. Bullpadelilta eräs suosituimmeista malleista on Vertex control. Monet hyvät A-ruudun pelaajat, kuten Federico Chingotto pelaavat Vertex 2 control-mallilla. Se on erittäin hyvä maila verkolla. Tosin keveytensä ja kovuutensa vuoksi maila vaatii pidempää swingiä, jotta palloon saa vauhtia. Edistyneet pelaajat ovat jo kasvattaneet lyöntivalikoimaansa siihen pisteeseen, että he voivat keskittyä enemmän mailan ominaisuuksiin ja panostaa mailaan enemmän.

Mailan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kumpaa ruutua (A vai B) yleensä pelaa. Jos käsistä löytyy lihasta, olet vahva B-ruudussa ja lyöt usein viboraa ja kick-smashia 3 metrin aidan yli, voivat Wildon Blade Tour tai Wilson Pro Staff Tour mallit sopia pelityylillesi. Eräs hyvin suosittu maila B ja A-tasolla on Bullpadel Vertex 2. Tästä on tullut juuri uusi versio Vertex 3, jonka pitäisi olla vastaava. Siitä löytyy hyökkäävämpi verio sekä CTR versio, joka ei ole niin etupainoinen. Tätä mallia nähdään kentällä paljon.

Ammattilaisten padelmailat

Jos tarkastellaan millä mailoilla World Padel Tour huiput pelaavat, huomaa että lähes kaikilta merkeiltä löytyy omat huippumallinsa. Yli vuosikymmenen WPT rankingin kärjessä pysynyt ja maailman parhaaksi padelpelaajaksi tituleerattu Fernando Belasteguin sai vastikaan suomalaiselta Wilsonilta oman nimikkomallistonsa “Bela Pron”, josta löytyy 3 eri versiota eri kovuuksilla. Tämän hetken listaykkönen Alejandro Galán, joka on ehkä maailman varmin B-ruudun pelaaja, pelaa Adidaksen Metalbone-mailalla. Tämä maila on erikoinen siitä, että se on ensimmäinen Adidaksen mailamalli, jonka painotusta voi säätää. Säätäminen tapahtuu painotusruuvien avulla. Idea on, että pelaaja voi säätää itselleen sopivan version mailasta. Maxi Sánchezin valinnaksi on tullut Bullpadel Vertex 3. Kuten aiemmassa kappaleessa kirjoitin, se on suosittu ja laadukas maila. Vertexissä erikoista on se, että mailan kehystä on vahvistettu erillisellä kuorella, joka kestää iskuja. Tässä mielessä maila on sijoituksena hyvä, sillä se tuskin hajoaa palasiksi ensimmäisestä kiukkuisesta viskauksesta, mikäli hermosi pettävät kentällä.