Padelin rystylyönti

Padelissa rystylyönti lyödään takakentältä, kun puolustaudutaan verkkopelaajia vastaan. Tenniksen rystylyöntiin verrattuna padel-rysty on hieman erilainen. Ensinnäkin rystyöyönti lyödään yhdellä kädellä. Padelmailan kahva on niin lyhyt, ettei se mahdollista kunnollista kahden käden rystylyöntiä. Padel rystylyönnin back-swing on lyhyempi kuin tenniksessä ja lyönnin saatto tehdään vartalon eteen. Tärkeää on kääntää oikea kylki (oikeakätisillä) verkkoa kohti hyvissä ajoin ja valmistautua lyöntiin. Näin varmistetaan puhdas osuma ja oikea-aikainen painonsiirto eteen ennen lyöntiä.

Lyöntitekniikka

  • Kun pallo lyödään vasemmalle puolellesi, käännä oikea kylkesi kohti verkkoa hyvissä ajoin siirtämällä vasen jalkasi taakse

  • Vie maila lyhyesti taakse niin, että mailan kahvan pohja osoittaa kohtisuoraan verkkoa

  • Katse koko ajan pallossa, lyö palloa pitäen maila vaaka-asennossa, osumakohta vasemman oikean polven edessä ja korkeudella

  • Jos pomppu on korkea, pidä myös osumakohta korkealla. Jos pomppu on matala, osumakohta matalalla.

  • Padelin rystylyönti on flat eli kierteetön. Tennistaustaisille pelaajille on kuitenkin luonnollista lisätä lyöntiin hieman yläkierrettä. Tämä ei ole suuri synti, koska hyvällä kosketuksella saat pallon laskeutumaan verkkopelaajien jalkoihin.

Lyönnin tavoite

Rystylyönnin tavoite on puolustautua verkkopelaajia vastaan ja neutralisoida vastustajan tiukimmat volleyt. Tavoite on olla tekemättä suurta virhettä ja olla lyömättä palloa pitkäksi tai verkkoon. Muista, ettet usein voita pistettä takakentän rystylyönnillä, ellei vastustaja tee virhettä verkolla. Ohituslyönnin tekeminen pitkin linjaa ja vastustajan saaminen perääntymään rystylyönnin avulla on hyvin vaikeaa. Tavoitteesi onkin palauttaa pallo takaisin ja odottaa hyökkäyslyöntipaikkaa lobbylle tai chiquitalle. Voit tähdätä rystylyönnin ja kämmenlyönninkin aina verkkopelaajien väliin. Tämä aiheuttaa vastustajille aina hieman päänvaivaa ja hidastaa heidän lyöntejään.

Jesse näyttää esimerkillisen rystylyönnin.
Rystylyönti lasin kautta lyötynä

Lopuksi

Tärkeää rystylyönnissä on valmistautua lyöntiin aikaisin ja pitää katse tiukasti pallossa. Aikainen asennon muutos ja osumakohdan mukauttaminen pompun korkeuden mukaan on myös tärkeää. Tennispelaajat tyypillisesti lyövät Padelissa paljon sliceä rystylyöntiin takakentältä, joka on hieman turhaa vastustajien ollessa verkolla ja napatessa lyönnit. Takakentältä slicea kannattaa välttää erityisesti, jos pomppu on matala. Jos sen sijaan päästät vastustajan lyönnin lasiin ja pallo pomppaa korkeana eteesi, voi olla hyvä paikka hyökätä rystypuolen slice-lyönnillä. Slice alakierre estää palloa pomppaamasta korkealle takalasista. Vastustajille takaseinästä pomppaavat slice-hyökkäyslyönnit aiheuttavat suurta päänvaivaa.